BOOK
A CALL

X

Πείτε μας πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας!


By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ρινοπλαστική

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής. Γίνεται για αισθητικούς ή/και επανορθωτικούς λόγους (τραύμα, συγγενής ανωμαλία, δυσχέρεια στην αναπνοή), συνήθως υπό γενική αναισθησία.

Ιδανικοί υποψήφιοι είναι άνδρες μετά τα 18 έτη και γυναίκες μετά τα 16 έτη, που ζητούν βελτίωση της εμφάνισης της μύτης τους και όχι τελειοποίηση, με καλή φυσική και ψυχική υγεία και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η καλή επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή, είναι πρωταρχικής σημασίας. Κατά την αρχική εξέταση, ο ιατρός εκτιμά την ανατομία της ρινός και ολοκληρού του προσώπου, καθώς και τη λειτουργία της αναπνοής. Αναλύει στον ασθενή τους παράγοντες που επηρεάζουν την όλη διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα όπως είναι, η δομή του χόνδρινου και οστέινου σκελετού της μύτης, το πάχος του δέρματος, το σχήμα του προσώπου, η ηλικία, προηγούμενες επεμβάσεις ή τραυματισμοί της μύτης κλπ. Στη συνέχεια αναλύεται η τεχνική που πρόκειται να ακολουθηθεί, αφού συζητηθούν οι προσδοκίες του ασθενούς.

Η επέμβαση διαρκεί 1-3 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Ακολούθως τοποθετείται ένας πλαστικός νάρθηκας στη μύτη και ταμπόν στα ρουθούνια. Λίγες ώρες μετά ή την άλλη μέρα, μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο.

Μετά την επέμβαση μπορεί να ακούσετε διάφορα σχόλια σχετικά με το αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας τους λόγους που σας οδήγησαν να υποβληθείτε σ’αυτή. Εάν η επέμβαση εκπληρώνει τους λόγους αυτούς, τότε θεωρείται επιτυχημένη.
Το πρώτο 24ωρο μπορεί να υπάρχει ήπιος πόνος στη μύτη ή/και πονοκέφαλος που υποχωρούν με τα συνήθη παυσίπονα. Επίσης υπάρχει έντονο οίδημα και μελάνιασμα κυρίως γύρω από τα μάτια, που τη δεύτερη και τρίτη μέρα γίνονται εντονότερα. Κρύα επιθέματα και καθιστή θέση στο κρεβάτι, βελτιώνουν τη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση θα αισθάνεστε καλύτερα από ότι δείχνετε. Το οίδημα και οι μελανιές υποχωρούν σε 2 εβδομάδες περίπου (αν και ένα ήπιο οίδημα που θα αναγνωρίζετε συνήθως εσείς και ο γιατρός σας, παραμένει για μερικούς μήνες). Μικρή αιμορραγία από τα ρουθούνια μπορεί να παρατηρηθεί τις πρώτες ημέρες. Τα ταμπόν αφαιρούνται μετά από 2-3 ημέρες και ο νάρθηκας μετά από 1-2 εβδομάδες. Τα ράμματα που γίνονται στην ανοικτή ρινοπλαστική (στη περιοχή της στυλίδας) αφαιρούνται σε 1 εβδομάδα και μετά από λίγους μήνες δεν υπάρχει κανένα σημάδι. Ο ασθενής δεν πρέπει να φυσήξει τη μύτη του για 1 εβδομάδα ή και περισσότερο καθώς οι ιστοί επουλώνονται.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη εργασία τους μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, ωστόσο απαγορεύεται η έντονη σωματική δραστηριότητα για 2 ή και περισσότερες εβδομάδες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να αποφεύγονται για 8 εβδομάδες, τραυματισμοί, κτυπήματα και πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Χρειάζεται επίσης προσοχή στο πλύσιμο του προσώπου και το λούσιμο.

Σε ποσοστό 10%, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση, συνήθως για να διορθωθεί κάποια μικρή ατέλεια. Τέτοιες περιπτώσεις είναι απρόβλεπτες και συμβαίνουν ακόμα και σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί από τους πλέον ικανούς και έμπειρους χειρουργούς.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επούλωση είναι μία αργή και προοδευτική διαδικασία. Μέρα με την ημέρα η μύτη θα δείχνει καλύτερα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει εμφανές ένα χρόνο μετεγχειρητικά.

“Μετά την επέμβαση μπορεί να ακούσετε διάφορα σχόλια σχετικά με το αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας τους λόγους που σας οδήγησαν να υποβληθείτε σ’αυτή. Εάν η επέμβαση εκπληρώνει τους λόγους αυτούς, τότε θεωρείται επιτυχημένη.”

WordPress Lightbox Plugin