BOOK
A CALL

X

Πείτε μας πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας!


By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κοιλιοπλαστική

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι μία χειρουργική διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και του λιπώδους ιστού από το μέσο και το κάτω τριτημόριο της κοιλίας καθώς επίσης και το «τέντωμα» των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντυπωσιακή βελτίωση στην εμφάνιση μιας προβάλλουσας και χαλαρής κοιλιάς, ωστόσο αφήνει μία μόνιμη ουλή το μήκος της οποίας εξαρτάται από την έκταση του αρχικού «προβλήματος» και η οποία συνήθως σε όλο της το μήκος «καλύπτεται» από το εσώρουχο.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση είναι άνδρες και γυναίκες με καλή κατάσταση υγείας που παρουσιάζουν χαλάρωση στα κοιλιακά τοιχώματα, περίσσεια δέρματος και πιθανόν ραγάδες στη κατώτερη κοιλία, συνήθως μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Επίσης γυναίκες μετά από εγκυμοσύνες στις οποίες οι μύες και το δέρμα «τεντώθηκαν» πέρα από το σημείο όπου μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Τέλος απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος σε ηλικιωμένους που συνοδεύεται από ελαφρά παχυσαρκία μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Ωστόσο ασθενείς που σκοπεύουν να χάσουν σημαντικό βάρος δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι καθώς η επέμβαση δεν αποτελεί «μέθοδο αδυνατίσματος». Επίσης γυναίκες που σχεδιάζουν μελλοντική εγκυμοσύνη είναι καλύτερα να περιμένουν. Ο διαβήτης, το ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων στη κοιλιακή χώρα, καθώς και το κάπνισμα, αποτελούν σχετικές αντενδείξεις της επέμβασης ή μπορεί να τροποποιήσουν το σχεδιασμό της.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο ασθενής να αναφέρει με ειλικρίνεια εάν καπνίζει. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να διακόψει οπωσδήποτε το κάπνισμα για 1-2 εβδομάδες πριν την επέμβαση και 2 εβδομάδες μετά. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιατρός θα πρέπει να αναβάλει την επέμβαση, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η επιτυχής έκβασή της, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος νέκρωσης του δέρματος στη περιοχή της τομής.
Κατά τη πρώτη επίσκεψη του ασθενούς, ο γιατρός λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, διαπιστώνει τη γενική κατάσταση της υγείας του, και εκτιμάει τη κατάσταση του δέρματος, του λιπώδους ιστού και των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο ασθενής να αναφέρει με ειλικρίνεια εάν καπνίζει. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να διακόψει οπωσδήποτε το κάπνισμα για 1-2 εβδομάδες πριν την επέμβαση και 2 εβδομάδες μετά. Σε αντίθετη περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να αναβάλει την επέμβαση γιατί τίθεται σε κίνδυνο η επιτυχής έκβασή της, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος νέκρωσης του δέρματος στη περιοχή της τομής. Ακολούθως συζητάει με τον ασθενή σχετικά με τις προσδοκίες του από την επέμβαση και στο τέλος αναλύει τη διαδικασία σε όλα της τα στάδια (προεχειρητικά, διεχγειρητικά και μετεγχειρητικά).

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και ανάλογα με το πρόβλημα και τη τεχνική που χρησιμοποιείται διαρκεί 2-4 ώρες. Η τομή γίνεται οριζόντια πάνω από το εφήβαιο, παρασκευάζεται και διαχωρίζεται ο ομφαλός, παρασκευάζεται όλος ο δερμολιπώδης ιστός μέχρι τα πλευρικά τόξα, τεντώνεται προς τα κάτω και αφαιρείται η περίσσειά του, διπλώνονται και συρράπτονται οι περιτονίες των μυών, ο ομφαλός τοποθετείται στη κατάλληλη θέση και το τραύμα συρράπτεται.

Στον ασθενή τοποθετούνται 2 παροχετεύσεις (σωληνάκια) που παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τη τέταρτη ημέρα και ουροκαθετήρας για ένα 24ωρο. Παραμένει στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες όπου λαμβάνει αντιβιοτικά και παυσίπονα ενδοφλεφίως και ακολούθως εξέρχεται με τις παροχετεύσεις, φορώντας ζώνη κοιλίας, με οδηγίες για συνέχιση των αντιβιοτικών από το στόμα. Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται με τα συνήθη παυσίπονα από το στόμα.

Οι συνηθέστερη επιπλοκη είναι η συλλογή ορρώδους υγρού κάτω από το δέρμα εάν η παροχεύτευση αφαιρεθεί γρήγορα που αντιμετωπίζεται με την εισαγωγή νέας παροχέτευσης για λίγες ακόμα ημέρες. Ακόμα είναι δυνατόν να συμβεί μικρή νέκρωση του δέρματος στη περιοχή της τομής, ιδίως στους καπνιστές και σε όσους έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη επέμβαση στη κοιλιά με τομή πάνω από τον ομφαλό, που αντιμετωπίζεται συντηρητικά και καθυστερεί την επούλωση για μέρες ή βδομάδες.

Τα ράμματα αφαιρούνται την 7η ημέρα. Ο ασθενής τις πρώτες ημέρες κοιμάται με τα πόδια διπλωμένα στη κοιλιά του, ενθαρύνεται να περπατάει, παρότι είναι δύσκολο γι΄αυτόν στην αρχή να σταθεί όρθιος σε ευθεία. Η ζώνη είναι υποχρεωτική για ένα μήνα και αφαιρείται στον ύπνο μετά τη πρώτη εβδομάδα.

Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από 10-14 ημέρες, ωστόσο η πλήρης επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά το μήνα, ενώ η γυμναστική και οι έντονη σωματική καταπόνηση αρχίζουν σταδιακά από το διαστημα αυτό και μετά. Οι ουλές τους πρώτους μήνες μπορεί να φαίνεται ότι «χειροτερεύουν», αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστούν 9-12 μήνες μέχρι οι ουλές να γίνουν ομαλές και λιγότερο κόκκινες, αλλά ποτέ δεν θα γίνουν «αόρατες», όμως πάντα θα καλύπτονται από το εσώρουχο.

Συμπερασματικά η κοιλιοπλαστική παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα για ασθενείς με χαλαρά κοιλιακά τοιχώματα και περίσσεια δέρματος που στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν, εφόσον ακολουθήσουν ισορροπημένη διατροφή και πρόγραμμα σωματικής άσκησης. Αν οι ασθενείς αυτοί έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και είναι έτοιμοι να αντέξουν μία σχετικά μακρά περίοδο ανάρρωσης και μία μόνιμη ουλή, τότε η κοιλιοπλαστική είναι η απάντηση για αυτούς.

“Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο ασθενής να αναφέρει με ειλικρίνεια εάν καπνίζει. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να διακόψει οπωσδήποτε το κάπνισμα για 1-2 εβδομάδες πριν την επέμβαση και 2 εβδομάδες μετά. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιατρός θα πρέπει να αναβάλει την επέμβαση, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η επιτυχής έκβασή της, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος νέκρωσης του δέρματος στη περιοχή της τομής.”

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

WordPress Lightbox Plugin